Nieuws // van Beek Racing wederom kampioen na fenomenale seizoensfinale // van Beek Racing

[13 mei 2009] // van Beek Racing wederom kampioen na fenomenale seizoensfinale

Met champagne in de sporttasjes togen we naar Poeldijk, vol goede moed. Gaan we twee keer op rij kampioen worden? Zouden we onze 3e pole position kunnen behalen? Was de snelste raceronde voor ons weggelegd? Zou Q-Tox ditmaal met 15 teams ingeschreven staan? Was het gerucht dat Ricardo en Jacky van der Ende zelf zouden meerijden waarheid? We wisten het allemaal niet. Een ding wisten we dus wel... we hadden wederom de weg naar Van der Ende Racing Inn gevonden, en kwamen als koploper met 9 punten voorsprong op de nummer 2 aan.

Aangekomen op de kartbaan was het wederom gezellig druk. Een beeld wat we eigenlijk het hele kampioenschap lang al hebben gezien. Lolletje hier, gezellige gezichten daar, maar toch een beetje spanning. Deze werd echter wreed verstoord door de langverwachtte welkomstspeech van kersverse vader, Jacky van der Ende en zijn broer, Ricardo. Op veler verzoek hadden ze de inmiddels beruchte Le Mans-start uit de oude doos getoverd, een leuke verrassing!

Kwalificatie
Na de mooie woorden in de leuke intermezzo van de broers, was het tijd voor serieuze zaken. De versgewassen raceoveralls mochten aan! Iedereen ging opgetogen richting de karts en begon aan de kwalificatie. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Voor menigeen niet, maar dat kleine donderwolkje kwam toch even op bezoek. En niet alleen bij ons...

Robin Vissers was namens ons (van Beek Racing, reminder) nog maar net ingestapt of z'n gaskabeltje besloot er mee op te houden. Bleke gezichten langs de baan. Waar bleef Robin? Die stond ergens langs de baan te wachten op de knoopkunsten van een baanmedewerker, die trachtte het gaskabeltje aan elkaar te knopen. Missie geslaagd, op naar een nieuwe kart dus. Onderwijl werden we allen verrast door het gaswolkje wat we op de baan zagen verschijnen, deze was afkomstig van het gastankje, welke op de kart van Van Grinsven zat (die op dat moment de pole position in handen hadden). Ook einde kwalificatie voor hen. Robin had inmiddels welgeteld één ronde kunnen rijden in de nieuwe kart, alwaar een 9e startpositie uitkwam. Hadden we u in het verslag van de vorige race niet verteld dat we toen onze slechtse kwalificatie hadden verreden? Eveneens met een 11e positie? Dat betekende een ding... We moesten wederom flink aan de bak! Het kampioenschap leek op dit moment erg ver weg.

Race
Bij het zwaaien van de vlag rende alle coureurs als de bliksem naar hun kart (een enkeling sneed, al rennend, zelfs een stukje baan af). Iedereen kwam goed weg, Robin ook, maar stond vervolgens vast achter Ralph van DP Loco. Laten we het zo formuleren; we kenden een wat ongelukkige start en reden inmiddels 11e. Wie ook een ongelukkige start kende, was Van Grinsven, ook titelkandidaat. Op kop rijdend kwam deze bijna zij-aan-zij met Q-Tox 5 naar beneden. Hier ontstond wat duw en trekwerk met Q-Tox 5 en Q-Tox 2. Wat er volgde had niets met karten te maken, maar was een flinke beukpartij. De botsauto's op de lokale kermis waren er niets bij. Volgens mij nog net niet met een whiplash liet van Grinsven de kart uitrollen en stapte uit. Erg jammer voor de competitie. Desondanks denderde de rest van het veld verder. Scheivlak.nl, gestart van de 2e positie (netjes jongens!), reed inmiddels fier aan kop.

Ietsjes verder in het veld, welke deze race bestond uit wel 18 deelnemende teams, ondervond Robin ook het botsautotjeseffect. Q-Tox 1 was het niet helemaal eens met de wetten der horizontale afstotingskracht van ander deelnemers, en tikte er aardig op los (waarom? dat vragen wij ons ook af). Zoals gezegd, er hing wat spanning in de lucht. Hulde aan Robin die zich, hoewel zichtbaar geirriteerd, echt heel erg inhield om geen genadeloze terugbeukactie in te zetten. Aan het einde van zijn stint, reden we netjes op een 8e plaats rond.

Erik Koster zou de tweede stint voor zijn rekening nemen. Hij stapte in en kreeg een redelijk kartje. Erik was in staat om lekker mee te rijden met de concurrenten én, voor ons van groot belang, tijd goed te maken op de koplopers. Inmiddels bestond de kop uit, noch van Beek Racing, noch Scheivlak.nl (gaskabeltje gebroken, en van achteraan de race hervat) maar Q-Tox 5 en Q-Tox 2. Virtueel gezien was Q-Tox 5 op dat moment kampioen. Er stonden echter nog een behoorlijk aantal minuutjes kartplezier op de klok. Gelukkig maar!

Stefan van Beek mocht na Erik de kart instappen. Erik had ons met zijn solide stint naar een nette 7e plaats gereden, en zo vonden we gestaag de aansluiting met de top. Stefan kon aan het begin van de stint constante tijden rijden, waardoor we iets inliepen op positie 6. Echter, waren de Boogies en Roman Art lekker aan het inlopen op Stefan. Na een aantal rondes vormde zich dan ook een klein treintje, de karts van de Boogies en Roman Art waren namelijk net een tikkie sneller. En wat vindt Stefan leuker dan de Chinese muur te beklimmen? Zelf een Chinese muur te vormen in een gevecht om positie. Zo gezegd, zo geprobeerd. De Boogies en Roman Art werden zichtbaar zenuwachtig van de verdedigende lijnen en probeerde overal, en aan alle kanten Stefan voorbij te steken. Op twee kleine kamikaze pogingen na (wij konden er ook niets aan doen dat er een tragere deelnemer voor ons reed, en we met de voet vol op de rem flink de bakken ingeduwd werden) ging de stint aardig. Door het verdedigende rijden bleven de tijden een beetje steken, helaas pindakaas. Toch hebben we de onze positie de gehele stint weten te verdedigen, chapeau!

De laatste 40 minuten van de race waren aangebroken. Dé 40 minuten die zouden bepalen of we de champagne wel of niet mochten ontkurken, het kampioenschap aan ons neus voorbij zou gaan, of we deze voor ieders neus konden wegkapen. Dit lot legde we in de handen van Maikel van Beek. Hij zou de slotstint voor zijn rekening nemen. Wat ons heel vrolijk stemde was het tempo dat hij kon rijden! Waar Stefan ons naar de 6e positie had gereden, stond Maikel maar een ding te doen... Minimaal 4e worden, om zo het kampioenschap veilig te stellen. En daar hadden we een behoorlijke kluif aan! Maikel verbeterde continu onze beste rondetijd en kwam al snel in de buurt van de 4 Q-Tox teams die aan kop van de race lagen. Nog net niet met rooksignalen, knipperende borden en walkie talkies, maar met papieren teamorders, reden deze met z'n vieren in dienst van Q-Tox 5. Dit team kon namelijk kampioen worden, als wij 5e zouden eindigen. En 5e reden we. Op bijna dezelfde wijze als Stefan's verdedigingsstint werd er door alle Q-Toxjes verdedigd. Na heel wat bumper-aan-bumper momentjes, brake tests, tikkies etc, was het Maikel die profiteerde van een foutje! Q-Tox 9 ging iets te wijd een bocht in... een geschenk uit de hemel! Het eindeloze geduld wat Maikel toonde werd beloond. Maikel zette zijn kart er op een mooie manier naast en wist van Beek Racing op een 4e plek te manifesteren! Dat betekende, wij kampioen!

Daar wij niet met teamorders, briefjes maar gewoon met armgebaren werken, maakte we Maikel wijs dat hij nóg een team moest inhalen om het kampioenschap veilig te stellen. Hij wist immers niet dat hij op de 4e plaats lag. En, nu we toch een van de vier Q-Toxjes hadden gepakt, kon het geen kwaad om ons er helemaal tussenin te proppen. Maikel moet helemaal gek geworden zijn van al onze armgebaren langs de baan, niet wetende dat we eigenlijk al 'safe' reden... Als een waar luipaard op volle snelheid drong hij aan bij Q-Tox 1 en, met nog 2 rondes te rijden en onder luid geklap van de toeschouwers, passeerde hij hen. Komend vanaf de 11e positie, reden we nu op de 3e positie! Een prachtprestatie! Bij het vallen van de vlag kwam de vreugdesprong. Kampioen! Twice in a row... Wát een heerlijke wedstrijd, en wát een mooie prestatie!

Onze felicitaties gaan uit naar de andere podiumgangers en eveneens de nummers 2 en 3 in het kampioenschap; Q-Tox 5 en Q-Tox 2.

Daarnaast willen we onze aanhang, familie en alle andere aanwezige toeschouwers bedanken voor hun support en gezelligheid. Speciale dank gaat uit naar Ricardo en Jacky van der Ende, welke alle kartjes heerlijk gelijk geprepareerd hadden, en het baanpersoneel.

Kwalificatie:
# Teamnaam: Snelste ronde:
1 Van Grinsven 1:07.112 sec
2 Scheivlak.nl 1:07.419 sec
3 Q-Tox 9 1:08.035 sec
4 Q-Tox 5 1:08.201 sec
9 Van Beek Racing 1:08.730 sec
Race:
# Teamnaam: Aantal ronden: Snelste ronde:
1 Q-Tox 5 104 1:06.306 sec
2 Q-Tox 2 + 03.813 sec 1:06.979 sec
1 Van Beek Racing +12.234 sec 1:06.441 sec
4 Q-Tox 1 + 14.422 sec 1:06.010 sec
5 Q-Tox 9 + 16.625 sec 1:06.837 sec
   
   
Kampioenschap:
#
Teamnaam: 10/03/09
24/03/09
07/04/09 21/04/09 12/05/09 Totaal:
1
Van Beek Racing 12 20+1 20+1 10 15 79
2
Q-Tox 5 15 15 4+1 17+1+1 20 74
3
Q-Tox 2 20+1 6 12 15 17 71
4
Van Grinsven Scooters 17+1 17 8 12 1 56
5
Q-Tox 7 10 10 17 5 7 49
               
Pole position: 1 punt / Snelste raceronde: 1 punt
     


(Bron: PR)